Nopti cu luna noua


PRESA – COMUNICAT

In cadrul „Les Nuits de la nouvelle lune” *,
Centrul Cultural Francez Iasi si Teatrul Ludic prezinta piesa de teatru

CAND VINUL ESTE RECE
dupa John Kendrick

Astazi, 22 iunie, de la ora 20.00
Sala „B. Fondane” a Centrului Cultural Francez
ITRAREA LIBERA !
Piesa se va juca in limba romana

Regia: Aurel Luca
Catherine Rostak: Vera Pantea
Martin Esquire: Alexandru Epure
Muzica, lumini: Ionut Nacu

John Kendrick s-a nascut in New York intr-o familie de emigranti irlandezi. A practicat numeroase meserii (profesor, actor, fermier, pescar), fiind „mereu pe drumuri”, dupa cum insusi declara. A scris numeroase piese de teatru, dar si cateva volume de poezii, publicate in Statele Unite ale Americii.
Spectacolul Cand vinul este rece a fost montat pentru prima data la Dublin, in Lantern Theatre, stagiunea 1971-1972. De atunci, a reusit sa bucure publicul din numeroase tari, povestea fiind una mereu actuala si la fel de tulburatoare peste ani.
Cele doua personaje nu pot fi cuprinse intr-o categorie anume. Catherine si Martin traiesc intr-un vartej continuu de emotii. Sunt cei doi intelectuali ajunsi la marginea societatii care incearca sa se salveze prin insasi frumusetea naturii umane, la fel cum tot ei sunt Barbatul si Femeia care se cauta, se gasesc si se indeparteaza neincetat sau umbrele pentru care viata si moartea se confunda adesea. De fapt, acesta este si motto-ul piesei: „Dar, in definitiv, noi suntem morti deja, nu-i asa?”. Ei reusesc sa treaca de la entuziasm la tristete adanca, de la momente de tandrete, la cele de ura, aratand, inca o data, cat de fragile sunt limitele existentei. Iubirea si disperarea sunt traite cu aceeasi voluptate, iar publicul ajunge sa se alature personajelor pe acea „alee intunecata si rece”, recunoscand in povestea lor propriile bucurii, slabiciuni, intrebari…
Textul are o frumusete simpla si seducatoare pe care regizorul Aurel Luca a ales sa o transmita sincer, fara artificii, emotional. Singura determinare spatiala o realizeaza ziarele imprastiate pretutindeni pe scena si care accentueaza dureros ideea de lipsa, de gol. Abisul fizic este secondat de caderea spirituala pe care cei doi incearca sa o evite – unul prin celalalt, unul pentru celalalt. Muzica, atent selectionata de Ionut Nacu, sustine subtil trairile de pe scena. Celor doi actori, Vera Pantea si Alexandru Epure, li s-a cerut „sa se joace pe ei insisi”. Poate tocmai de aceea, poezia iubirii, relatia conflictuala cu timpul, dar mai ales cautarea disperata a identitatii transforma spectacolul intr-o parabola existentiala.

* „Les nuits de la nouvelle lune” se inspira, pentru cei obisnuiti cu evenimentele Centrului Cultural Francez din Iasi, din ceea ce se poate numi „brand”-ul „Les nuits de la pleine lune” . Dupa o lunga pauza, „Noptile…” se reintorc in program intr-un format nou la acest inceput de an: in fiecare noapte cu luna noua, Teatrul Ludic va juca, incepand cu ora 20.00, pe scena Salii „B. Fondane” din CCF Iasi, piesele care i-au adus, de-a lungul timpului, sute de recunoasteri la Festivaluri nationale si internationale. „Noptile cu luna noua” inseamna viata, studentie, dragoste, arta de dragul artei, tinerete…


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a comment